top of page

Η Ασκητική του Νου

"ευχαριστω πολύ γιαυτο που βίωσα μαζί σας.ευχομαι να καταφέρω μόνη μου να επαναλαμβανω τις συναντήσεις μας με τον υπέροχο ήχο απο τα οργανα που μας συνοδευε η γλυκεια Ντανα στα "ταξίδια" μας.  Σας ειμαι ευγνώμων..."

Δεύτερη μέρα Part A - Unknown Artist
00:0000:00

Αν σας ενδιαφέρει η αγορά του σεμιναρίου παρακαλούμε να μας στείλετε email εδώ

"Η φωνη σας είναι τέλεια! Καθηλωτικη !Είναι (οι ομιλίες) τελειες  πάντως! Συγχαρητήρια! Περιμένω με άνυπομονησια !

.... :) ευχαριστώ για την διευκόλυνση! Την επόμενη φορά ελπίζω να μπορέσω να σας βάλω περισσότερα!"

"παντως με τη θεωρια του σεμιναριου εχω ενθουσιαστει και στο λεω ειλικρινα.Καθε βραδυ μαθαινω κατι νεο.Δυσκολο πολυ την πραξη στο ξαναπα αλλα γινεται ολο και πιο κανανοητό!κι εσυ γινεσαι πιο μεστός στο λόγο σου εκτος αν εγω επειδη ηδη σ'ακολουθω καταλαβαινω την εξελιξη όσων εχω ακουσει."

"πρεπει αυτο σιγα σιγα να το βγαλεις σε κασετινα CD να αρχισουμε να το προωθούμε στον κοσμο να βρει την υγεια του!Αληθεια το λεω Δημητρη μου και φυσικα παντα με την ευχη στο επομενο μαθημα να ειμαι εκει"

"Ηρθε ή ώρα και Μόλις άκουσα το δεύτερο μάθημα της ασκητικής εν πτήση...ανάμεσα στα σύννεφα όλα είναι πιο ελαφριά...ή ροή του λόγου σου ή φωνή σου ή ενέργεια της ντάνα στο βάθος Ευχαριστώ αγαπημένοι μου..."

H Υπερβατική Μέθοδος Awareness watching Awareness. Η απόλυτη σοφία στην πράξη με απλά λόγια

Όταν φτάσει κάνεις στην πηγή του ποταμού, ο ποταμός πλέον παύει να υπάρχει.

Το ίδιο ισχύει με την αλήθεια σας, την πηγή του "είναι" σας : μόλις αντιστρέψετε την προσοχήεπίγνωση από εξώ πρός τα μέσα, και δείτε την πηγή, δηλαδή την ίδια την προσοχή / επίγνωση, τότε, θα εξαφανιστεί μονομιάς αυτό που λέτε προσωπικότητα, κόσμος, σώμα, ιδέες, μνήμες και συνήθειες και θα βιώσετε απευθείας την ατόφια καθαρή προσοχή/επίγνωση. Τότε για πρώτη φορά θα βιώσετε εσείς οι ίδιοι την Αλήθεια σας και όχι ότι μπορεί να έχετε διαβάσει ή ακούσει για αυτήν.

Δεν είναι θεωρεία μήτε ευχολόγια, την ζήτε αυτήν την Πηγή/ Αλήθεια χωρίς όμως επίγνωση:

στον βαθύ ύπνο, δεν έχετε προβλήματα, περιγραφές, πόνο και αγωνία δεν υπάρχει ο που λέτε ο "εαυτός μου" με όνομα και επώνυμο μήτε υπάρχει αυτό που λέτε "ο κόσμος".

 

Πρέπει όμως να έχετε την διακαώς επιθυμία να βάλετε τέλος σε όλο αυτό τον πόνο που ζείτε, διαφορετικά δεν πρόκειται πότε να φτάσετε στην αλήθεια.

Αλλά πριν την επιθυμία θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη κατανόηση στην ανοησία του νου, στη λειτουργία του και στην συμβολή του σε όλο αυτόν τον πόνο που χιλιάδες χρόνια μαστίζει την ανθρωπότητα. 

 

Είναι η κατανόηση που θα σας οδηγήσει στην έμπνευση και στην αφοσίωση να αφιερώσετε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας για τα επόμενα χρόνια της ζωής για την αλήθεια.

Θα πρέπει να κατανοήσετε ότι καμία φιλοσοφία, θεωρεία, επιθυμία δεν σας φέρει στην ευτυχία που τόσο πολύ επιθυμείτε.  

Η καθημερινή πολύωρη πρακτική θα σας φέρει στην αλήθεια, οτιδήποτε άλλο "θρησκευτικό, υλικό, σαρκικό, πολλά υποσχόμενο "υπερβατικό" δεν πρόκειται να σπάσει τη φούσκα της ψευδαίσθησις που εσείς οι ίδιοι έχετε δημιουργήσει.

 

Πρώτα πρέπει να κατανοήσετε πως αυτό που λέτε "κόσμος" είναι ολότελα δικό σας δημιούργημα. Μέτα να θα πρέπει να διαπιστώσετε πως όλη σας η ζωή και η προσοχή σας είναι στραμμένη προς τα έξω : στον κόσμο, σε μέρη, σε ανθρώπους, σε ιδέες, σε κοινωνικές καταξιώσεις, στην αναγνώριση, στις πόζες, στο σώμα, στα ρούχα, σε φιλοσοφικά και θρησκευτικά δόγματα, σε θεούς, σε αγγέλους, στο παρελθόν, στο μέλλον, σε επιθυμίες κτλ, κτλ, κτλ.

 

Μετά θα αρχίσετε να κάνετε πρακτική να κοιτάτε προς τα μέσα σε εσάς τους ίδιους.

 

Κοιτώ προς τα μέσα ΔΕΝ είναι:

Παρακολουθώ την αναπνοή μου

Παρακολουθώ τις σκέψεις μου

Αυτοσυγκεντρώνομαι

Προσπαθώ να κάτσω σε συγκεκριμένη πόζα

Επαναλαμβάνω θετικές φράσεις

Κάνω προσευχές

Πιστεύω σε θρησκευτικό και φιλοσοφικό δόγμα

Πιστεύω σε ένα θεό ή πνευματική οντότητα έξω οπό μένα

Καταβάλω προσπάθεια

Έχω στόχους να γίνω καλύτερος, ανώτερος, εξυπνότερος 

 

αλλά

αποσύρω την προσοχή/επίγνωση μου από τον κόσμο, το νου, το σώμα, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις φόρμες, τα σχήματα και τα ονόματα προς στην πηγή της προσοχής που είναι μέσα σε μένα

 

Τι θα μάθετε:

Η μέθοδος ή καλύτερα η κατανόηση της "Επίγνωσης που παρακολουθεί την επίγνωση" αποτελεί για εμάς, καθημερινή πρακτική και τρόπο ζωής. Στο εργαστήρι θα σας εξηγήσουμε με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο το τρίπτυχο κόσμος, συνειδήση, αισθήσεις και επίγνωση καθώς και διαλογισμούς που θα μπορείτε χωρίς καμία προσπάθεια ή προηγούμενη εμπειρία να κάνετε καθημερινά στο σπίτι σας ή όπου αλλού θέλετε.

 

 

Την πρακτική αυτή την έχουμε ξεκινήσει για εμάς εδώ και ένα χρόνο και κορυφώθηκε τους τελευταίους 5 μήνες μέσα στο δάσο που ζούσαμε, κάνοντας την πρακτική μας κάθε μέρα.

 

Μπορούμε να σας πούμε μετά βεβαιότητας πως με το καιρό θα νιώσετε:

Γαλήνη

Ηρεμία

Δημιουργικότητα

Αγάπη για τα πάντα

Αυθορμητισμό

Κατανόηση της ουσίας της ζωής

Παύση ενδιαφέροντας σε κάθε ιστορία περί μοίρας, κάρμα, ψυχές κτλ κτλ

Θα πρέπει όμως να καταστεί σαφές, κάτι που κάνεις δεν αναφέρει, πως απαιτεί την καθ ' ολοκληρίαν συμμετοχή σας, κάθε μέρα, και για χρόνια πρακτική, ώστε να φτάσετε στην εμπειρία, έστω και λίγες στιγμές, της αιώνιας γαλήνης.

 

Στο εργαστήρι θα έχετε την ευκαιρία να κατανοήσετε με πολύ απλά λόγια και τρόπους όλη τη σοφία από αυτήν την διαδικασία  και την πρακτική,με σκοπό ή καλύτερα την ευχή να συνεχίσετε μόνοι σας την καθημερινή πνευματική σας πρακτική.

 

Η πνευματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από την γνώση του εαυτού, οτιδήποτε άλλο όπως τελετές, προσευχές, ιερά κείμενα και τόποι, μάντρας, και τυφλή πίστη είναι μόνο για τη διασκέδαση του νου.

 

Ο μόνος τρόπος να απελευθερωθεί η σταγόνα από τη φαινομενική και ψεύτικη λογική του νου, είναι να θυμηθεί και να ενωθεί ξανά με την Πηγή, με τον ίδιο τον ωκεανό.

Ο καθένας από εμάς είναι ο ωκεανός και όχι οι μεμονωμένες σταγόνες ...

 

Μ: Βλέπω αυτό που κι εσείς θα µπορούσατε να δείτε. εδώ και τώρα, αλλά δεν το κάνετε εξαιτίας της λανθασμένης εστίασης της προσοχής σας. Δε δίνετε προσοχή στον εαυτό σας. Ο νους σας είναι γεµάτος με πράγµατα. ανθρώπους και ιδέες. ποτέ με τον εαυτό σας. Φέρτε τον εαυτό σας μέσα στο πεδίο παρατήρησης σας. αποκτήστε επίγνωση της ύπαρξής σας. Δείτε πώς λειτουργείτε. παρατηρήστε τα κίνητρα και τα αποτελέσματα των ενεργειών σας. Μελετήστε τη φυλακή που κτίσατε γύρω απ' τον εαυτό σας από αβλεψία. Με το να γνωρίσετε τι δεν είστε, θα καταφέρετε να γνωρίσετε τον εαυτό σας. Ο δρόµος της επιστροφής προς τον εαυτό σας. περνά μέσα από την άρνηση και την απόρριψη Ενα πράγµα είναι σίγουρο το πραγματικά δεν είναι φανταστικό, ούτε αποτελεί προϊόν του νου. Ακόµη και η αίσθηση "Εγώ Είµαι" δεν είναι συνεχής. αν και είναι ένας πολύ χρήσιµος δείκτης δείχνει προς τα πού να ψάξετε. αλλά όχι τι να ψάξετε. Απλώς ρίξτε μια καλή µατιά πάνω του. Από τη στιγμή που θα πειστείτε. πως δεν µπορείτε αληθινά να πείτε για το εαυτό σας τίποτε άλλο εκτός απ' το "Εγώ Είµαι". και πως τίποτε, απ' όσα µπορούν να υποδειχθούν. δεν µπορεί να είναι ο εαυτός σας. η ανάγκη του 
"Εγώ Είµαι" τερµατίζεται δεν είστε πια υποχρεωµένος να αναµασάτε φραστικά το τι είστε. Το μόνο που χρειάζεστε ειναι να απαλλαγείτε από την τάση να ορίζετε τον εαυτό σας. Όλοι οι ορισµοί βρίσκουν εφαρµογή στο σώµα µόνο και στις εκδηλώσεις του. Από τη στιγμή που θα φύγει αυτή η εµµονή με το σώµα. θα επανέλθετε στη φυσιολογική σας κατάσταση. αυτόματα. χωρις προσπάθεια. Η μόνη διαφορά µεταξύ μας είναι ότι εγώ έχω την επίγνωση της φυσικής μου κατάστασης. ενώ εσεις ειστε μπερδεµένος. Όπως ακριβώς ο χρυσός που έχει γίνει κόσµημα δεν υπερέχει της χρυσόσκονης. εκτός κι αν ο νους το θέλει αλλιώς… έτσι κι εµείς ως ύπαρξη είµαστε ένα διαφέρουµε µόνο στην εμφάνιση. Το ανακαλύπτουµε αυτό αν γίνουμε ένθερµoι, ερευνώντας, αμφισβητώντας. αναζητώντας κάθε µέρα και ώρα. αφιερώνοντας τη ζωή μας στον σκοπό αυτής της ανακάλυψης.

Ποιός είναι ο Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ

Η συλλογή αυτή των άχρονων διδασκαλιών ενός από τους μεγαλύτερους Σοφούς της Ινδίας, του Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ, θεωρείται από πολλούς ως ένα κλασικό πια πνευματικό έργο της σύγχρονης εποχής· αποκαλύπτει τη μοναδικότητα και το μεγαλείο της ζωής και του έργου του Σοφού. Το "Είμαι Εκείνο" συνεχίζει να προσελκύει νέους αναγνώστες και να φωτίζει τους ένθερμους αναζητητές στην οδό της Αυτοπραγμάτωσης. Ο Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ ήταν ένα Διδάσκαλος που δεν εισήγαγε κάποια ιδεολογία ή θρησκεία, αλλά ξετύλιξε αθόρυβα το μυστήριο του Εαυτού. Το μήνυμά του είναι απλό, άμεσο κι ωστόσο υπέρτατο. Το "Είμαι Εκείνο" διασώζει τους διαλόγους του Μαχαράτζ με τους πνευματικούς αναζητητές που ήρθαν κοντά του απ' όλον τον κόσμο επιδιώκοντας καθοδήγηση στην καταστροφή ή των λαθεμένων τους ταυτίσεων. Μοναδική έγνοια του Σοφού ήταν ν' ανακουφίσει και να θέσει τέλος στον ανθρώπινο πόνο. Αποστολή του ήταν η καθοδήγηση του ατόμου στην κατανόηση της αληθινής του φύσης και της άχρονής του ύπαρξης. Δίδαξε ότι ο νους πρέπει να διεισδύσει στην ίδια του την ύπαρξη και να αναγνωρίσει ότι "δεν είναι αυτό ή εκείνο, εδώ ή εκεί, τότε ή τώρα", αλλά η Αιώνια Ύπαρξη (...) Το "Είμαι Εκείνο" είναι μια κληρονομιά από ένα μοναδικό Διδάσκαλο, που βοηθά τον αναγνώστη να έλθει σε μια διαυγέστερη αντίληψη του εαυτού του, καθώς αυτός έρχεται και ξανάρχεται στο Μαχαράτζ με τις προαιώνιες ερωτήσεις: Από πού προέρχομαι;" ,"Ποιος είμαι εγώ;" και "Προς τα πού πηγαίνω;". Οι ακροατές ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την ταπεινή κατοικία του Μαχαράτζ, ούτε τότε αλλά ούτε και τώρα. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε εδώ:

http://www.politeianet.gr/books/9789608746008-nisargadatta-maharaj-oiko-strom-ekdoseis-eimai-ekeino-180498

 

Το βιβλίο στα αγγλικά δωρεάν εδώ ως pdf που μπορείτε να το κατεβάσετε

http://www.anandavala.info/miscl/I_Am_That.pdf

bottom of page