top of page
national-cancer-institute-utozCMIkis8-unsplash.jpeg

Έκκληση για Δράση: Μια Ιστορία Αγώνα και Ελπίδας

Στην καρδιά της κοινότητάς μας, μια ομάδα μαθητών με ειδικές ανάγκες αντιμετωπίζει μια απροσδόκητη και δυσβάσταχτη πρόκληση.

 

Το σχολείο τους, το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, ένας χώρος όπου αναπτύχθηκαν αδιάρρηκτοι δεσμοί και όπου κάθε μαθητής αισθανόταν ασφαλής και υποστηριζόμενος, έκλεισε απροσδόκητα, αφήνοντας τους μαθητές χωρίς τον ασφαλή και κατάλληλο χώρο που τόσο πολύ χρειάζονται.

Αυτή η απώλεια είναι πολύ περισσότερο από την απώλεια ενός κτιρίου.

Είναι η απώλεια ενός περιβάλλοντος όπου αυτά τα παιδιά αναπτύσσονται, μαθαίνουν και ανθίζουν.

Είναι η απώλεια ενός χώρου όπου έχουν χτίσει σχέσεις και έχουν αναπτύξει δεξιότητες που τους βοηθούν να αντιμετωπίζουν τον κόσμο με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε αυτούς τους μαθητές, ξεκινάμε μια εκστρατεία για να ενημερώσουμε την κοινότητα και να κινητοποιήσουμε υποστήριξη. Η εκστρατεία μας έχει δύο κύριους στόχους:

  1. Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση: Θέλουμε να ενημερώσουμε το κοινό για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτοί οι μαθητές και τη σημασία της διατήρησης ενός ασφαλούς και κατάλληλου μαθησιακού περιβάλλοντος για την εκπαίδευσή τους.

  2. Κινητοποίηση Υποστήριξης: Καλούμε την κοινότητα να συνεισφέρει με όποιον τρόπο μπορεί - είτε μέσω υπογραφής ανοιχτών επιστολών προς τις αρμόδιες αρχές, είτε μέσω συμμετοχής σε εκδηλώσεις υποστήριξης, είτε μέσω δωρεών.

Κάθε φωνή μετράει. Κάθε δράση έχει αξία. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να ανθίσει σε ένα περιβάλλον που το σέβεται και το υποστηρίζει.

 

Σας καλούμε να σταθείτε δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια.

Μαζί για τα Παιδιά μας: Μια Έκκληση για Εκπαιδευτική Δικαιοσύνη.

Πως μπορείς να βοηθήσεις

Σήμερα, σας καλούμε να σταθείτε δίπλα μας. Μπορείτε να βοηθήσετε με πολλούς τρόπους:

  • Υπογράψτε και διαδώστε την ανοιχτή μας επιστολή προς τις αρμόδιες αρχές εδώ

  • Μοιραστείτε την ιστορία αυτών των παιδιών στα κοινωνικά σας δίκτυα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το γράμμα ή ότι υλικό βρείτε στη σελίδα μας

  • Συμμετέχετε σε εκδηλώσεις υποστήριξης που διοργανώνουμε.

  • Συνεισφέρετε με τον τρόπο που μπορείτε, είτε με χρόνο, είτε με πόρους.

Κάθε φωνή μετράει. Κάθε δράση έχει αξία. Μαζί, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου κάθε παιδί έχει την ευκαιρία να ανθίσει σε ένα περιβάλλον που το σέβεται και το υποστηρίζει

Το γράμμα των παιδιών (που μπορείτε να το αντιγράψετε)

Σας στέλνουμε μια κραυγή αγωνίας!
Διαλύουν το σχολείο μας!
Το σχολείο μας βρέθηκε ακατάλληλο και επικίνδυνο σαν κτίριο και γι’αυτό μας είπαν ότι πρέπει να φύγουμε από δω.

Η περιφέρεια εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και η Διεύθυνση εκπαίδευσης ενώ θα έπρεπε να βρούνε μια λύση ώστε να πάμε κάπου όλοι μαζί.

Μας διαμοιράζουν σε σχολεία επίσης ακατάλληλα και επικίνδυνα γιατί άλλα δεν έχουν προσπελασιμότητα και κάποιοι από μας δεν θα μπορούμε να μπούμε στα σχολεία, τα οποία είναι γεμάτα ήδη με άλλους μαθητές, γιατί στη μέση της σχολικής χρονιάς δεν γίνεται να μπούνε τόσοι μαθητές σ’ένα σχολείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

Είναι αντιπαιδαγωγικό και αντιεκπαιδευτικό.

 

Είμαστε ιδιαίτερα παιδιά
με ξεχωριστές ανάγκες ο καθένας μας και η διαδικασία προσαρμογής μας είναι
δύσκολη έως πολύ δύσκολη για κάποιους από μας.

Τα σχολεία δεν είναι μόνο τα κτίρια, είναι το έμψυχο δυναμικό που υπάρχει μέσα, οι εκπαιδευτικοί, το ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό που μας υποστηρίζει και φροντίζει.

 

Σχέσεις αδιάρρηκτες που κτίζονται με χρόνο, πολύ κόπο και προσπάθεια από όλους μας και
αυτό μας είναι αδύνατο να το χάσουμε έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί σε μας, στις οικογένειές μας, στους εκπαιδευτικούς μας, στις οικογένειές τους και σε όλα τα σχολεία που θα πάμε είναι τεράστια!


Αισθανόμαστε ότι δεν μας βλέπουν, δεν γνωρίζουν τις ανάγκες μας.

Αλλά θέλουμε να πούμε σε όλους ότι δεν επιλέξαμε την αναπηρία μας και ότι το χαμόγελό μας είναι
πολύ δυνατό και μπορεί να συγκινήσει το σύμπαν!


Θέλουμε να είμαστε όλοι μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς μας και τους
συμμαθητές μας που με τους περισσότερους είμαστε από μικρά παιδιά μαζί.

 

Θέλουμε να πάμε σε ένα ασφαλές κτίριο όλο το σχολείο μαζί μέχρι να βρεθεί ένα οικόπεδο
και γίνει ένα κανονικό σχολείο για μας.

 

Μας αξίζει!
Κωσταντίνος Αλβενιώτης, μαθητής 2 ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, Πρόεδρος
15μελούς μαθητικού συλλόγου
Ζαφειρίου Μαρία, μαθήτρια 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, αντιπρόεδρος 15μελούς
μαθητικού συλλόγου

Υλικό μέχρι σήμερα

Οι δηλώσεις των παιδιών στην ΕΡΤ https://www.youtube.com/watch?v=lwyazD2SpQI

 

Το πρώτο βίντεο που κάναμε στο FB https://www.facebook.com/SofteningandHealing/posts/pfbid0v6ggtVr5qWCDtR5hBXe22qqiKdc4weNm6t5jUBP6yJVLo8Foziaw8FXXuSRCmCZDl

Το δεύτερο βίντεο με τον Κωνταντίνο

https://www.facebook.com/SofteningandHealing/posts/pfbid0mCLgRX6kLwsC1b8mfkB84bnZmgEx4zVh9SvxzjKCMiApQ2RNWu4LWhimoZa927SMl

Online Οι μελωδίες Σιγής από τον Κήπο της Σιωπής σύντομα

_edited.jpg

Τι ακριβώς έχει συμβεί

Έχει κριθεί ακατάλληλο το σχολείο τους(ήταν πάντοτε ακατάλληλο διότι ήταν μια αποθήκη πρώην βιοτεχνικού χώρου με εξαιρετικά υψηλό ενοίκιο) και τώρα έληξε το συμβόλαιο και λόγω διαφόρων προβλημάτων που εύλογα παρουσιάστηκαν κανένας δεν υπογράφει πια για την καταλληλότητα του κτιρίου με αποτέλεσμα να μείνουν τα παιδιά χωρίς σχολική στέγη.

 

Είχαν γίνει αμέτρητες εκκλήσεις και προσπάθειες μετεγκατάστασης εδώ και χρόνια αλλά όλες έπεφταν στο κενό.

Η λύση που βρίσκουν οι ιθύνοντες είναι ο διαμοιρασμός των μαθητών σε σχολεία που είναι επίσης ακατάλληλα και πραγματικά δεν μπορούν να φιλοξενήσουν ούτε έναν μαθητή (δεν έχουν ασανσέρ για τα καρότσια, ούτε καν χώρο στις αίθουσες τους) ενώ υπάρχει μόνο ένα που μπορεί να τα φιλοξενήσει

 

Ο προβληματισμός των παιδιών και γονέων είναι ότι εκτός του ότι θα χάσουν την καθημερινότητα τους στο σχολείο (η μοναδική ίσως χαρά που έχουν μέσα στη μέρα) οι συνθήκες δε θα επιτρέψουν να συνεχίσουν την παρούσα χρονιά το σχολείο λόγω των προβλημάτων που ανέφερα στα υπόλοιπα. Και δεν γνωρίζουν τι θα γίνει την επόμενη.

Το θέμα αυτό αναδεικνύει τα πολύ σοβαρά στεγαστικά θέματα και όχι μόνο των σχολείων και ιδιαίτερα της ειδικής εκπαίδευσης τουλάχιστον στον ν. Θεσσαλονίκης

bottom of page