top of page
sound_healing_therapy.jpg
Tibetan Bowls & Sounds Healing  Ηχοθεραπεία, ηχομασάζ με τα Θιβετιάνα κύμβαλα

Η αρμονία και η μελωδία των Θιβετιανών κυμβάλων, της καλίμπα, της σενσούλα, των tuning forks του rain stick, του Ινδιάνικου τυμπάνου και φλογέρας και φωνητικών, θα σας οδηγήσουν σε μια πολύ απαλή άλλη πρωτόγνωρη κατάσταση ησυχίας και γαλήνης. Ξαπλωμένοι κάτω στο έδαφος , θα βιώσετε την εσωτερική ηρεμία και αρμόνια βασικά στοιχεία για την ευτυχία και την υγεία του ανθρώπου. Ήχοι, μουσική και φροντίδα που θα καθαρίσουν και θα γαληνέψουν το νου και το σώμα.

Η Μουσικοθεραπεία είναι πλέον αναγνωρισμένο επάγγελμα της υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιεί τη μουσική για την αντιμετώπιση σωματικών, συναισθηματικών, γνωστικών και κοινωνικών αναγκών, ατόμων, όλων των ηλικιών. Η μουσικοθεραπεία βελτιώνει την ποιότητα ζωής για τα άτομα που είναι υγιή, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρίες ή ασθένειες. Οι παρεμβάσεις μουσικοθεραπείας μπορούν να βοηθούν στη:

 

προώθηση της ευεξίας

διαχείριση του άγχους

ανακουφίσης του πόνου

εκφάφρασης των συναισθημάτνω

ενίσχυση της μνήμης

βελτίωση της επικοινωνίας

προώθηση της φυσικής αποκατάστασης.

 

Η έρευνα στη μουσικοθεραπεία υποστηρίζει την αποτελεσματικότητά της σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.

 

Οι ήχοι θεραπείας επικεντρώνονται στην ικανότητα των αρμονικών να δημιουργούν δονητικές αλλαγές, σύμφωνα με την Amrita Cottrell, ιδρυτή και διευθυντή του Οργανισμού Θεραπευτικής Μουσικής. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να εμφανιστούν στο φυσικό σώμα ή στο νου, τα συναισθηματικά και τα αιθερικά σώματα. Όταν συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές, ξεκινούν το μετασχηματισμό και τη θεραπεία.

Σύμφωνα με τον Mitchell Gaynor, MD, Ιατρικό Ογκολόγο, Διευθυντή Ιατρικής Ογκολογίας και Ολοκληρωτικής Ιατρικής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Strang-Cornell και Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης και συγγραφέας του Sounds of Healing: Ο γιατρός αποκαλύπτει τη θεραπευτική δύναμη του ήχου, της φωνής και της μουσικής, γράφει

"Ο ήχος εισέρχεται στην θεραπευτική εξίσωση από διάφορες κατευθύνσεις: Μπορεί να μεταβάλλει τις κυτταρικές λειτουργίες μέσω ενεργητικών επιδράσεων · μπορεί να παρασύρει τα βιολογικά συστήματα να λειτουργούν περισσότερο ομοιοστατικά · μπορεί να ηρεμήσει το μυαλό και επομένως το σώμα ή μπορεί να έχει συναισθηματικά αποτελέσματα επηρεάζουν τους νευροδιαβιβαστές και τα νευροπεπτίδια, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος - του θεραπευτή μέσα ».

 

Aκούστε μουσική, ήχους και φωνητικά από τους Ντάνα και Δημήτρη

Here music,sounds, vocal toning from Dana & Dimitris

IMG_20180715_095910-01-972x1296.jpeg

Στο μέλλον η θεραπεία των ήχων θα λέγεται Ιατρική των συχνοτήτων

Ο Dr. Walter Quan, Jr., Ογκολόγος-Αιματολόγος του Ιατρικού Κέντρου του St. Luke στο Cleveland, Ohio, επιβεβαιώνει ότι: «Η σχέση μυαλού / σώματος είναι ιδιαίτερα σημαντική όσον αφορά την εξέταση του ανοσοποιητικού συστήματος για τη θεραπεία του καρκίνου. Πιστεύουμε πως όσοι ασθενείς βιώνουν λιγότερο άγχος και έχουν μια πιο "φωτεινή" διάθεση, φαίνονται να τα πηγαίνουν καλύτερα από την άποψη της αντικαρκινικής τους θεραπείας. Νομίζω πως η μουσικοθεραπεία, ο οροματισμός και η ανοσοθεραπεία του καρκίνου συνδέονται  όλα μεταξύ τους. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι χρήσιμη σε συνδυασμό με τη βιολογική θεραπεία του καρκίνου.

Μια πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς με καρκίνο, έδειξε, ότι περίπου τα τρία τέταρτα των ασθενών με καρκίνο, που μαζί με τα συνήθη φάρμακα για τον πόνο τους,  είχαν και μουσικοθεραπεία, είχαν λιγότερο πόνο από ό, τι στο παρελθόν. Η μουσικοθεραπεία, βοηθά τους ασθενείς να χαλαρώσουν,  που σημαίνει, πως θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος, και άρα να έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για τον καρκίνο." 

Κάθε άτομο έχει την δική του συχνότητα. Τα  πάντα δονούνται στην δική τους συχνότητα, ως σώμα, όργανα, αίμα, κύτταρα. Θα μπορούσε κανείς να φανταστεί τον εαυτό του/της ως μια τεράστια συμφωνική ορχήστρα συχνοτήτων που αντιστοιχούν σε νότες. Όταν το σώμα είναι σε καλή υγεία και όλα τα μέρη δονούνται στη σωστή νότα, στο σωστό ρυθμό, τότε υπάρχει αρμονία, και τότε το σώμα ως  ορχήστρα παίζει όμορφη μουσική. 'Όταν υπάρχει ανισορροπία / μπλοκάρισμα τότε το σώμα "ξεκουρδίζεται". Αυτό που κουρδίζει το σώμα (μεταξύ άλλων) είναι τα πανέμορφα γεωμετρικά σχήματα που δημιουργούν τα Θιβετιανά κύμβαλα, τα Otto & Fibonacci Tuning Forks,  το Ινδιάνικο τύμπανο, τα Vocal toning, τα energetic chimes, και πολλά άλλα. Σας θυμίζουν πως όλες οι ηχητικές συχνότητες δημιουργούν υπέροχα μοναδικά ανά συχνότητα γεωμετρικά σχήματα (κάντε google: cymatics).

Πως λειτουργεί η θεραπεία

Η μικρή ασυμφωνία θα έχει μια επίπτωση σε όλο το σώμα όπως ο κυματισμός από μια σταγόνα, και έτσι, θα αρχίζει να επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, το νου, το συναίσθημα, όλο το ενεργειακό πεδίο προκαλώντας δυσαρμονία, ανισορροπία. Η μετουσίωση αυτή θα εκδηλωθεί μέσα στο σώμα με διάφορα συμπτώματα όπως πόνος, αϋπνία, αλλεργίες κτλ.

Για να διορθωθεί αυτή η δυσλειτουργία, η ανισορροπία, η μουσικοθεραπεία, εκμεταλλεύεται το γεγονός πως το σώμα είναι καμωμένο από 73% υγρό, που σημειωτέων είναι εκπληκτικός αγωγός για τα ηχητικά κύματα.

 

Έτσι, το "λούσιμο" με γεωμετρικά, αρμονικά σχήματα, επαναφέρει την ισορροπία, καθώς οι δονήσεις των ήχων ταξιδεύουν μέσα στο σώμα και στον εγκέφαλο.

 

Η μια πρώτη άμεση επίπτωση είναι η μετάβαση στα εγκεφαλικά κύματα, από τη συχνότητα Β, στις συχνότητες ΄Άλφα, Θήτα μέχρι και Δέλτα. Κοινώς από τη ένταση ο εγκέφαλος μπαίνει σε συχνότητες ίασης και θεραπείας.

 

Ταυτόχρονα τα ίδια τα σκεύη, τα όργανα, ακουμπώντας τα πάνω στο σώμα, επιδρούν σαν να κάνουν μάλαξη.

 

Ο συνδυασμός των ήχων ως άκουσμα, ως κύματα μέσα στο σώμα και στο εγκέφαλο, και οι δονήσεις δημιουργούν ένα πεδίο, που έρχεται να μαλακώσει και να απελευθερώσει το παγωμένο ή μπλοκαρισμένο σημείο.

H λογική, λοιπόν, είναι ότι λούζουμε το σώμα ξανά και  ξανά ώστε να το να συντονιστεί από μόνο του με την γεωμετρία και την ισορροπία.

Είμαστε ενέργεια, μην το ξεχνάτε αυτό, και μέσα στην ημέρα εύλογα, το υπέροχο ενεργειακό μουσικό όργανο που λέγεται σώμα/νους θέλει "χόρδισμα" όπως το πιάνο. Οι ήχοι, η σιωπή, η αναπνοή, η γείωση είναι από το πια βασικά εργαλεία για να βοηθάτε εσείς, εσάς.

Τα οφέλη

Επηρεάζει όλα τα κύτταρα του σώματός.
Εξισορροπεί και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου.
Αλλάζει τα παλιά μας πρότυπα συμπεριφοράς, συνήθειες και τρόπο σκέψης που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και είναι επιβλαβή για την υγεία μας.
Καθαρίζει την αρνητική ενέργεια και τα συναισθήματα.
Βαθιά χαλάρωση.
Βοηθά στην αποκατάσταση μετά από ασθένειες, τραύματα και επεμβατικές ιατρικές θεραπείες.
Βοηθά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ζωής.
Βελτιώνει τον ύπνο.
Αυξάνει τη ζωτική ροή ενέργειας, τη δημιουργικότητα, τη διαίσθηση και τα κίνητρα.
Κάνει θετικές αλλαγές στο σύνολο μας.
Αφαιρεί τα μπλοκαρίσματα και τις τοξίνες.
Καταπραΰνει, καθαρίζει και εναρμονίζει τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας.
Διεγείρει την κυκλοφορία.
Διεγείρει τους ενδοκρινείς αδένες και ρυθμίζει την ορμονική λειτουργία.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Μείωση του άγχους.

Η μαγεία των Θιβετιανών κυμβάλων, μια ιστορία 5.000 ετών

 

Τα Θιβετιάνα μπολ είναι μοναδικές και αρχαίες καμπάνες φτιαγμένες από επτά διαφορετικά κράματα μετάλλων. Στις μέρες μας η χειροποίητη κατασκευή τους είναι πλέον μια ξεχασμένη τέχνη. Σύμφωνα με την προφορική παράδοση του Θιβέτ, η ύπαρξη των μπολ χρονολογείται από την εποχή του ιστορικού Βούδα Σακιαμούνι (560-480 π.Χ.)

Η μεταλλουργική ανάλυση, που έγινε από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, αποκαλύπτει ότι τα μπολ είναι κατασκευασμένα από 12 διαφορετικά κράματα μετάλλου: ασήμι, νικέλιο, χαλκό, ψευδάργυρο, αντιμόνιο, κασσίτερο, μόλυβδο, το κοβάλτιο, το βισμούθιο, το αρσενικό, το κάδμιο και σίδηρο. Ωστόσο η παράδοση του Θιβέτ θέλει τα μπολ είναι  κατασκευασμένα από επτά κράματα. Υπάρχει μια πεποίθηση ότι το κράμα του σιδήρου και του χαλκού ορισμένων παλαιών μπολ έχουν μετεωρική προέλευση. Ωστόσο, αυτή η θεωρεία είναι απλά μια φήμη χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη.

Εκτός από την παραδοσιακή χρήση τους για διαλογισμό, προσευχές και θεραπεία, τα Θιβετιανά μπολ χρησιμοποιούνται για βαθιά χαλάρωση, μείωση του άγχους, ολιστική θεραπεία, Reiki, εξισορρόπηση των τσάκρας , και μουσική.
Η ανερχόμενη δύναμη της δόνησης που παραγούν οι καμπάνες, επιδρά σε όλα τα επίπεδα: σωματικά, συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά.
Η μουσική από τα μπολ συμβάλει τις περισσότερες φορές στο κεντράρισμα (centering). Οι τόνοι δημιουργούν το "frequency following response" (FFR) που ως αποτέλεσμα έχει να δημιουργεί εξισορρόπηση και συγχρονισμό μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου.
Η πλούσια παλέτα των αρμονικών ήχων και των overtones (παίζονται ταυτόχρονα τρεις νότες) που παράγουν τα μπολ έχουν άμεση ανακουφιστική επίδραση σε σημεία που υπάρχει ενόχληση ή/και πόνος στο σώμα.

TESTIMONIALS / Τι έγραψε ο κόσμος

"I want to say Thank You. I visited Kea Island and was lucky to receive this treatment of Tibetan Bowls from Dana and Dimitris. I love to discover my inner self and in the course of my life I received many treatments and went to many sessions and workshops but this is something I never experienced before. It is totally something new. Maybe it was the sound of the bowls or a combination with voices of Dana and Dimitris. All of it took me to spaces or dimensions within me that I had a feeling existed and now I know are part of my deepest being. Words can not express what the experience was. You need to go through it to discover for yourself. Thank you for this. I will cherish it for life. You are magicians."

"Θέλω να πω σας ευχαριστώ. Επισκέφτηκα τον νησί της Κέας και είχα την τύχη να δεχτώ την θεραπεία των Θιβετιανών κυμβάλων από την Ντάνα και τον Δημήτρη. Μου αρέσει η αναζήτηση του εαυτού μου και στη πορεία της ζωής μου έχω λάβει πολλές θεραπείες και έχω παει σε πολλές συνεδρίες και εργαστήρια, ωστόσο, αυτό ήταν κάτι που δεν είχα βιώσει ποτέ. Είναι κάτι τελείως καινούργιο. Ίσως ο ήχος από τα κύμβαλα σε συνδυασμό με τις φωνές του Δημήτρη και της Ντάνας. Όλη αυτή η κατάσταση με πήγε σε μέρη ή διαστάσεις που είχα μια αίσθηση πως υπήρχαν αλλά τώρα είναι πλέον μέρος της πιο βαθιάς μου ύπαρξης. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτή την εμπειρία. Πρέπει να περάσεις μέσα από αυτό για τον ανακαλύψεις από μόνος σου. Σας ευχαριστώ για αυτό. Θα το θυμάμαι με αγάπη σε όλη μου τη ζωή, Είστε μάγοι"

 

"Just spent the most amazing evening. MAGICAL is the word that comes to mind. The sound of the flout played by Jani, the voice of Dimitri, the Tibetan bowls, the touch of Dana and Dimitri, all combined in a soothing package of the kindest healing ever. The energy felt so positive and we all lingered on to enjoy the sounds some longer and Dana started us off by moving on the music. Yet another amazing experience where I started to feel completely free. Thank you, thank you , thank you dear Dana, Dimitri and Jani. This evening was a gift. Looking forward to a next time. Till then I will hold on to the lovely feeling. I feel blessed I know you and for everyting you give in the softening and healing hours I spend with you. They really keep me going."

"Μόλις πέρασα το πιο καταπληκτικό απόγευμα Μαγεία είναι η λέξη που μου έρχεται στο μυαλό. Ο ήχος  της φλογέρας  από τον Γιάννη, η φωνή του Δημήτρη, τα Θιβετιανά κύμβαλα, η επαφή του Δημήτρη και της Ντάνα, όλα συνδυασμένα σε ένα καταπραϋντικό περιτύλιγμα της πιο γλυκιάς φροντίδας ποτέ. Η  ενέργεια  ήταν τόσο θετική που παραμείναμε να απολαύσουμε τους ήχους λίγο παραπάνω όταν η Ντάνα μας παρέσυρε να κινηθούμε με την μουσική. Ακόμα μια καταπληκτική εμπειρία, όταν άρχισα να αισθάνομαι εντελώς ελεύθερη. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ αγαπημένοι Dana, Δημήτρη και Γιάννη. Αυτό το βράδυ ήταν ένα δώρο. Περιμένω με χαρά για την επόμενη φορά. Μέχρι τότε θα κρατήσουμε την υπέροχη αίσθηση. Νιώθω ευλογημένη που σας γνωρίζω και για όλα όσα δίνετε στις ώρες που περνάω μαζί σας γεμάτες sotening (ηρεμίας) and healing (φροντίδας). Με βοηθάνε πραγματικά να συνεχίσω. "

 

Any words that I would write do not come near the incredible experience I felt. Floating in space and yet being at the same time in the most beautiful of places. I felt so at peace. My back pain, which was the initial for the session, disappeared. But.... when I went to bed, I had an overwhelming sensation. My back was still glowing with an inner warmth and then my legs started to feel so good. Warm, but from within. For years I have had cold feet and now the blood was streaming freely. I fell into a very peaceful sleep and started dancing in beautiful gardens. Thank you, thank you, thank you Dimitri.""I will never forget the sensation when I was touched by the Tibetan bowls. The vibrations were a balm for the body and soul. Thank you!"
"Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αίσθηση του Tibetan bowl όταν με ακούμπησε. Οι δονήσεις του ήταν βάλσαμο για το σώμα και την ψυχή. Σας ευχαριστώ."“H εμπειρια των Θιβετιανων δονησεων στα Τζουμερκα,ηταν μοναδικη! Ευχαριστουμε τον Δημητρη και την Ντανα γι`αυτο!”
"The experience of the Tibetan vibrations in Tzoumerka was unique! We thank Dimitris and Dana for this"
N.Γ

 

"I've never expierenced a more soothing and enjoyable healing. I had unbelievable results with a broken rib."

Πότε μου δεν βιώσα τόσο καταπραυντική και ευχάριστη θεραπεία. Είναι απίστευτά τα αποτελέσματα στο σπασμένο μου πλευρό"

 

"Best treatment ever!!!!!"

"Η καλύτερη θεραπεία ποτέ!!!!"
 

"Μαγικη εμπειρια.... Ακομα ακουω αυτους τους ηχους στα τρισβαθα της καρδιας μου...."

" An experience full with magic... I am still hearing the sounds from the very bottom of my hart..."
F.B

 

According to Mitchell Gaynor, M.D., Medical Oncologist, Director of Medical Oncology and Integrative Medicine at the Strang-Cornell Cancer Prevention Center and New York Hospital, and author of Sounds of Healing: A Physician Reveals the Therapeutic Power of Sound, Voice and Music (9), "Sound enters the healing equation from several directions: It may alter cellular functions through energetic effects; it may entrain biological systems to function more homeostatically; it may calm the mind and therefore the body; or it may have emotional effects, which influence neurotransmitters and neuropeptides, which in turn help to regulate the immune system--the healer within."

 

Dr. Walter Quan, Jr., Oncologist-Hematologist of St. Luke's Medical Center in Cleveland, Ohio, attests that: "The mind/body relationship is particularly important in terms of looking at the immune system to treat cancer. We believe that patients who are under less stress, who are in a brighter mood, appear to do better in terms of their anti-cancer therapy. I think that music therapy and imaging and immune therapy of cancer all tie together. I think it can be helpful in conjunction with biologic therapy for cancer. A recent study on cancer patients showed that approximately three quarters of cancer patients that had their usual pain medicines but also had the additional music therapy experienced less pain than previously. Music therapy, in helping patients relax, could possibly be beneficial in raising the innate immune system which could have therapeutic implications for cancer."

 

 

All of life is vibration. Sound vibration directly affect physical matter (cymatics)

Sounds that are healing create symmetrical patterns in the body's subtle energy fields.

(Otto & Fibonacci Tuning Forks), Native American Drum,  Sea Drum, Chimes, Native America Flute and Touching. A unique experience of inner peace and serenity from Dana and DimitrisSurrender to the healing vibrations of the Tibetan bowls, Vocal Toning, Sensual, Kalimba, Rain stick, Tuning Forks

 

How music affect us?

Music affects us physically, psychologically, emotionally and spiritually. Our responses to music are far more complex, subtle and far-reaching than can be proven scientifically; however, science has measured observable physical effects, such as changes in blood flow through the fingertips or the speed of muscle reactions to sound. New areas of understanding in the field of blood chemistry show the connection between the body's release of endorphins and neuro-peptides and changes in emotion.

 

Sound has been utilized in various cultures for thousands of years as a tool for healing. Whether through the use of mantras as with the Hindis, the Icaros(medicine melodies) of various Indigenous peoples from Central and South America, or Pythagoras' use of interval and frequency, these various techniques all have the same intention: to move us from a place of imbalance to a place of balance.

 

How does it work?

Sound helps to facilitate shifts in our brainwave state by using entrainment. Entrainment synchronizes our fluctuating brainwaves by providing a stable frequency which the brainwave can attune to. By using rhythm and frequency, we can entrain our brainwaves and it then becomes possible to down-shift our normal beta state (normal waking consciousness) to alpha (relaxed consciousness), and even reach theta (meditative state) and delta (sleep; where internal healing can occur).

This same concept is utilized in meditation by regulating the breath, but with sound it's the frequency that is the agent which influences the shift.

 

What is it like?

A sound therapy treatment is both a passive and participatory experience. The passive aspect is that you become more relaxed by laying down and slowing your breath. By doing this, you prepare yourself to become the receiver of sound. It's in this place of stillness that you participate by becoming more open and aware of each sound that comes in. Sound helps create the pathway to this place of stillness the same as a mantra helps you to arrive at the still point of meditation.

Some of the tools we use are Voice Overtones, Vocal Toning, tuning forks and Tibetan singing Bowls, Chimes, Indian American Drum & Flute. It's important to note that awareness plays a huge role in our own healing. We find that vocal toning is an incredibly powerful practice that gives us the ability to fine-tune our greatest vibrational instrument: our own body. We always encourage clients to incorporate simple, but effective breathing exercises and vocal toning exercises in their daily routine, to help bring a greater sense of balance into their lives.

 

How do we define the energetic body?

If we are able to shift our perspective, we can change our relationship to the issue that may be preventing us from experiencing our optimal homeostasis. Sound not only helps with inducing relaxation, but also has a way of moving through areas of blockage. These energetic blockage areas can be located in our physical bodies, our subtle bodies, or both.

The physical body is where we experience localized pain and discomfort. Using tuning forks, especially osteophonic tuning forks (they vibrate at lower frequencies), we can stimulate the release of Nitric Oxide, a free radical molecule that has been proven to positively affect pain transmission and control. Which, in short, means that these frequencies help to create a physiological reaction, while the sound itself helps to influence our auditory system, enabling us to modify our relationship to the pain.

Our "subtle body" is our energetic body. This body is where our life force energy exists, commonly referred to as Qi, Chi or prana. In Chinese medicine, meridian points are used to pinpoint areas that have restricted energetic flow to our physical and subtle bodies. The body is known to have thousands of these meridian lines that are mapped out through the body, in the same way we've mapped out the latitude and longitude of the earth.

The subtle body holds imbalances and traumas that can eventually manifest in our physical bodies, which is why it's important to look at healing and balance not only from a physical perspective, but as a complete holistic experience that includes mind, body and spirit.

Sound has the ability to positively affect our whole being. Eileen McCusick, author of Tuning The Human Biofield, has been exploring the theory that our subtle body acts as memory storage. For example, a tree has rings that extend outward as the tree grows. McCusick suggests that our subtle body expands and stores our life experiences in a similar way. If we apply frequency with tuning forks we can help blocked energy from past experiences move toward the energetic filtration system of each chakra, so that the stuck energy can be recycled back into our life force.

 

What can sound heal?

Using sound as therapy can provide results for a variety of issues including:

 • Sleep disorders

 • Anxiety

 • Depression

 • Stress management

 • PTSD

 • Depression

 • Pain management

 

Is our environment a factor?

It's important to consider what kinds of sound we take in from our living environments. Anyone who lives in New York City knows how painful the sound of a subway train screeching to a halt feels and sounds. Loud sounds can elevate our stress levels, create imbalances in our nervous system, lower our immunity and in extreme cases, cause hearing loss.

When we are stressed, our whole relationship to sound changes, and regular everyday sounds can become magnified and contribute to the feedback cycle of the stress, amplifying it even more. By utilizing sound therapy techniques, we can become better listeners and more aware of the sounds we take in.

Many of us already have a pretty good understanding of the benefits of healthy eating, and the same can be true of sound. This is another example where mindfulness practices like chanting and vocal toning, can help us to find a center and feel grounded. In doing so, when we do have those stressful trigger moments, we may be better equipped to appreciate and discern the sounds more as our own unique symphony constantly happening around us, rather than feel overwhelmed by random cacophony.

 

Our body, mind and spirit always want to be moving in a direction toward balance, yet we often have too much outer stimulus and noise and not enough time to dedicate to ourselves, which can prevent us from achieving a better state of harmony. Sound has a way of helping us get to the source of this inner peace we all desire.

source: mindbodygreen

 

Tuning Forks

Sound Therapy with tuning forks focuses on restoring the correct resonant frequency to the part of the body that is vibrating out of harmony with the rest of the body. There are many different frequencies throughout our body that allows it to be in a constant state of vibration. Sound frequencies affect everything, including the ability to rearrange the molecules of our cellular structure.


By creating sound and vibration through the use of tuning forks, one is able to change the inner tuning of the nervous system. The resonance creates a vortex of sound that leads us into a point of stillness. Stillness is a moment when we can retune ourselves and shift our frequencies to produce a healthier and calmer state of being. 

Our nervous system vibrates to the sound of tuning forks, thereby resulting in a very viable alternative healing modality. The specific pitches, sounds and vibrations heal and balance our bodies and help to relieve stress, relieve pain, and bring about homeostasis within the emotional, spiritual and physical realms. Tuning forks are used to treat everyone from children to adults and even pets.

We have been familiar with harmonic tuning forks from our youth and in school science projects or when the piano tuner would come to tune the piano. These tuning forks vibrate and resonate an audible sound. The other osteophonic tuning forks, aka Otto, which means to vibrate bone, are specially designed with weights placed on the prongs. The weights create a stronger vibration, which is transferred through the tuning fork stem directly into tissue. These forks also create pure sound, but cannot be tapped together to create overtones. The Otto tuning forks are a perfect alternative to receiving acupuncture for anyone who may be needle phobic. 

Fibonacci Tuning Forks are another set of tuning forks, which work with balancing the nervous system and altered states of consciousness to increase creativity and help in healing trauma and addictions. 


Every individual has their own specific frequency that is harmonious for their body. Even our organs and cells in our body vibrate at their own specific frequency. Think of yourself as a living symphony of frequencies. These frequencies correspond with musical notes. It is said that a healthy heart vibrates at the frequency of the F note. When your body is in good health and all parts are vibrating to the correct note, at the correct tempo, and vibrating in harmony, your body is like an orchestra playing beautiful music. On the other hand, although we may not be able to hear the bodies unharmonious sounds, the body will display symptoms that let us know when something is wrong and it needs to be brought back in tune.

 

When the tuning fork is placed next to the organ or chakra that is out of harmony, that area will raise its vibration or "pitch" to that of the fork by the process of entrainment. Tuning forks are able to correct the body's optimum rate of vibration with sound waves.

A tuning fork treatment is non-intrusive. You simply relax and allow sound to play through your body as every cell pulsates, resonates and interacts with the powerful vibrations, thus awakening the life energy of the cells and returning you to health and harmony.

source: soundhealingpathways

 

Healing with the Indian Drum

The first sound we ever heard while still in our mother's womb, was the beating of her heart, and the rhythm of her breath. No matter our race, gender, age, religion or belief system, this common experience exists for all human beings.

Rhythm is our natural inheritance. It exists in our bodies, our hearts & our breath. It exists in the vibration of atoms, the cycles of the seasons, the ticking of clocks, the orbit of the earth. There is no part of creation that is without rhythm!

Everybody has a sense of rhythm.

Drumming is an ancient approach that uses rhythm to promote healing and self-expression. It is a practice that spans the globe and has a presence in every culture, from healing or spiritual rituals to celebrations. No matter what our age and ability, whenever we hear drumming, we all begin to move to those universal rhythms inside us.

No lessons needed. Anyone can sit and beat out a rhythm on a drum. It can be as simple as getting lost in the simplicity of mimicking the heartbeat.

The truth is: We all have Rhythm.

The drum has the extraordinary and consistent ability to create states of euphoria, and promote feelings of community, unity and promote well being.

In the medical field, the hand drum is being used to help Alzheimer's patients to improve their short-term memory and increase social interaction, to help autistic children increase their attention spans, and to help high risk people redirect their energy. Rhythmic devices are also being used to aid Parkinson's patients and stroke victims to regain the control of movement.

Music calls to our soul. It calls to places that people have blocked and, sometimes it calls to places that people can't block, and that's why drumming works. "Alchemical drumming" is the process of transmuting what is unhealthy in the body and releasing it through the drum.

source: soundhealingpathways

 

 

Music Therapy is an established healthcare profession that uses music to address physical, emotional, cognitive, and social needs of individuals of all ages. Music therapy improves the quality of life for persons who are well and meets the needs of those with disabilities or illnesses. Music therapy interventions can be designed to:

 

 • promote wellness

 • manage stress

 • alleviate pain

 • express feelings

 • enhance memory

 • improve communication

 • promote physical rehabilitation.

 

Research in music therapy supports its effectiveness in a wide variety of healthcare and educational settings. 

 

Healing sounds focus on the ability of harmonics to create vibrational changes, according to Amrita Cottrell, Founder and Director of the Healing Music Organization . These changes may occur in the physical body, or in the mind, emotional and etheric bodies. When these changes occur, they initiate transformation and healing.

please read more

 

bottom of page