top of page
sarah-comeau-hcs5KxfmVnQ-unsplashlow.jpg

​Ύπνος, αϋπνία, χαλάρωση

Υπάρχει ένα πολύ βασικό μυστικό για το θέμα του ύπνου ή της αϋπνίας. Για την ακρίβεια, υπάρχει μια πολύ απλή κατανόηση που πρέπει να είναι ξεκάθαρη σε όποιον/α θέλει καλό και ποιοτικό ύπνο:

Χρειάζεται μια διαδικασία, μια προετοιμασία, ένα τελετουργικό, πριν και μετά τον ύπνο.

 

Στο σύγχρονο και απαιτητικό τρόπο ζωής το θέμα ύπνος / αϋπνία είναι ίσως το πιο απλό και συνάμα το υποτιμημένο θέμα υγείας που μαστίζει την ανθρωπότητα. 

Στη φύση και στην προ βιομηχανική επανάσταση, ο ύπνος (που κατά μέσο όρο ήταν οι 10 ώρες), ξεκίναγε ως διαδικασία, με τη δύση του ήλιου.

 

Σήμερα, όχι μόνο την έχουμε χάσει αυτή τη διαδικασία, αλλά στην κυριολεξία έχουμε κάνει τη νύχτα μέρα, με τον τεχνικό φωτισμό, τον ακατάπαυστο θόρυβο, τις οθόνες και το στρες.

Ακούστε τα παρακάτω αρχεία πριν πάτε για ύπνο

"Σ' ευχαριστούμε, ο καλύτερος διαλογισμός για χαλάρωση κ καλό ύπνο. Να είσαι πάντα καλά."

Κάντε την προεγγραφή σας για το πρόγραμμα για να λαμβάνετε τρόπους για τη χαλάρωση και τον ύπνο εδώ

 

Ακούστε μέρος από τους διαλογισμούς

CutVersionEkanaOtiKalytero.mp3softening and healing
00:00 / 04:17
CutVersionNyxtaOxiTora.mp3softening and healing
00:00 / 07:30
CutVersionRiaki.mp3softening and healing
00:00 / 05:03
CutVersAgkalia.mp3softening and healing
00:00 / 05:58
CutVersionkyma.mp3softening and healing
00:00 / 04:16

Αν επιθυμείτε να ακούσετε μόνο τη μουσική

OnlyMusicAgkalia.mp3softening and healing
00:00 / 29:43
OnlyMusicOxiTora.mp3softening and healing
00:00 / 28:18
OnlyMusicRiaki.mp3softening and healing
00:00 / 34:54

"ευχαριστούμε, ωραία εμπειρία -"

 

Μπορείτε να αγοράσετε όλα τα αρχεία 25 λεπτών το ένα με 30 ευρώ

 

Είναι σημαντικό να καταστεί σαφές, πως για να έχετε ποιοτικό ύπνο (περί τις 7 με 9 ώρες, εκτός εξαιρέσεων) ή για να φροντίσετε τις αϋπνίες, πρέπει να ξεκινήσετε μια προετοιμασία αρκετές ώρες πριν πάτε στο κρεβάτι. Όσο δεν τηρείται αυτήν τη ρουτίνα, αυτό το βηματισμό, είναι ακατόρθωτο ως και αφύσικο να έχετε την απαίτηση, μετά από συνεχές στρες, να πάτε, ξαφνικά στη φάση ύπνου.

 

Για όσους από εσάς κοιμάστε αμέσως μπροστά από την τηλεόραση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι έχετε ελλιπής ώρες ύπνου, κοινώς χρειάζεστε περισσότερο.

Κάντε την προεγγραφή σας για το πρόγραμμα για να λαμβάνετε τρόπους για τη χαλάρωση και τον ύπνο εδώ

Ο απλός βηματισμός / πρόγραμμα

Έχουμε κατά καιρούς θυμίσει, πως οι αλλαγές χρειάζονται μικρά βήματα και χρόνο προκειμένου να “μπουν” ή να εδραιωθούν στο νευρικό σας σύστημα και στους νευρώνες. Μην υποτιμάτε την απλότητα από το πρόγραμμα που θα διαβάσετε. Δοκιμάστε να τηρήσετε αυτά τα απλά βήματα κάθε εβδομάδα μέχρι την 6η

 

1η και 2η εβδομάδα

Σας προτείνουμε για τις 2 επόμενες εβδομάδες, να κλείνετε να κινητά σας μίση ώρα πριν πάτε για ύπνο και να ακούσετε μια από τις διαλογιστικές ιστορίες σας, στο σαλόνι σας. Ιδανικά δοκιμάστε να χαμηλώστε τα φώτα  ή και να τα κλείσετε και να ανάψετε κεριά. Στη συνέχεια αν και εφόσον νιώστε πως είναι ώρα για να πάτε για ύπνο ακούστε τη δεύτερη ιστορία (ακόμα και τρίτη) κατά τη διάρκεια που είστε στο κρεβάτι. Ιδανικά τα ηχητικά αρχεία τα έχετε σε μια συσκευή μόνο για μουσική. Αν έχετε μόνο το κινητό σας, πρέπει οπωσδήποτε να το βάλετε σε λειτουργία fligh mode.

"Τέλειο!!!"

"Άκουσα το διαλογισμό και με πήρε ο ύπνος χωρίς να προλάβω να τον ακούσω όλο"

 

3η και 4η εβδομάδα

Δοκιμάστε να φάτε το βραδινό σας, μισή ώρα νωρίτερα από ότι συνηθίζετε. Επί του γενικού θέλετε να τρώτε 3 ώρες πριν από την ώρα του ύπνου. Πολύ εν τάχει, για το σώμα, χώνεψη σημαίνει ένσταση ή στρες, και δε θέλετε να έχετε ένταση όταν ξαπλώνετε

Δοκιμάστε, να κλείσετε τις οθόνες και να χαμηλώστε όλα τα φώτα, μια ώρα πριν από τον ύπνο. Σε αυτή την ώρα μπορείτε να κάνετε τα εξής:

 

Για τα πρώτα 10 λεπτά, απλά καθίστε στο καναπέ σας ή όπου άλλου θέλετε και δοκιμάστε να κάντε τη διαλογιστική άσκηση που θα βρείτε στη σελίδα περί διαλογισμού εδώ

Στη συνέχεια κάντε ένα ζεστό ή χλιαρό μπάνιο.

Δώστε λίγο παραπάνω σημασία κατά τη διάρκεια του μπάνιου. Νιώστε το νερό, το σώμα, το σαπούνι. Θα έχει ενδιαφέρον να έχετε σαπούνι με άρωμα λεβάντας ή γιασεμί, μόνο αν σας αρέσει. Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να έχετε μόνο κεριά στο μπάνιο σας. Κάντε όλη αυτήν τη διαδικασία μια μικρή, ωστόσο, ουσιαστική τελετή. Η δύναμη  του καθαρισμού με το νερό, τόσο σωματικά όσο και νοητικά, συναισθηματικά και ενεργειακά, θα σας βοηθήσουν να εδραιώσετε αυτή τη διαδικασία κάθε μέρα.

 

Πολύ σημαντικό για τη διαδρομή σας από το μπάνιο στο δωμάτιο να μην ανάψετε τα φώτα, άλλα να έχετε είτε μικρά φώτα στις πρίζες ειδικά για το βράδυ είτε κεριά.

 

Μετά το μπάνιο σας μπορείτε να καθίστε στο σαλόνι σας και να ακούσετε την πρώτη ιστορία

 

Στη συνέχεια όταν νιώστε έτοιμοι, πηγαίνετε στο υπνοδωμάτιο και βάλτε τη δεύτερη ή και όλες τις ιστορίες να παίζουν

 

Άρα συνοπτικά

Μίση ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, το δείπνο σας

Μια ώρα πριν το ύπνο, φώτα και οθόνες κλειστά

10 λεπτά διαλογισμός

15 λεπτά ζεστό μπάνιο

30 λεπτά η πρώτη ιστορία

Κρεβάτι ύπνος με μια ή όλες τις ιστορίες

 

"Αγαπημένοι μου καλησπέρα! Εξαιρετικές οι διαλογιστικες ιστοριες χαλαρωσης! Τις άκουσα όλες! Να είσαστε πάντα καλά, σας ευχαριστώ από καρδιάς για όλα! Περιμένω την συνέχεια.... Σας φιλώ!😘😘🌷🌷"

 

5η και 6η εβδομάδα

Αν έχετε ακολουθήσει το παραπάνω απλό πρόγραμμα συνεχίστε με τα εξής:

Φαγητό μια ώρα πριν από τη συνηθισμένη ώρα, εκτός και αν τρώτε ήδη 3 ώρες πριν τον ύπνο

 

Δύο φορές την κάθε εβδομάδα (για την εβδομάδα 5 και 6) δοκιμάστε να τρώτε ελαφριά, από ότι έχετε συνηθίσει δηλαδή:

Φυτοφαγικά ή γιαούρτι με φρούτα ή αγγούρι με κατσικίσιο τυρί με ή χωρίς παξιμάδια (μόνο ολικής αλέσεως) ή ελληνική σαλάτα ή μόνο φρούτα. Γενικά φαγητό που χρειάζεται μια με δύο ώρες χώνεψη.

Καθόλου μακαρόνια, αυγά, κρέας ή ψάρι. Καθόλου καφέ ή ζάχαρη γλυκό.

Αλκοόλ ένα ποτήρι κρασί (όχι μπύρα)


Οθόνες 2 ώρες κλειστές πριν τον ύπνο

Φώτα μια ή δύο ώρες πριν τον ύπνο

Μισή ώρα διάβασμα που δεν απαιτεί σκέψη με απαλή μουσική (ιδανικά φως μόνο για το διάβασμα) εναλλακτικά μισή ώρα χαλαρό περπάτημα ιδανικά σε πάρκο με ακουστικά με απαλή μουσική ή ήχους από τη φύση

 

15 λεπτά διαλογιστική άσκηση αναπνοής ή σώματος από τη σελίδα μας εδώ

Τελετουργικό μπάνιου

Μισή ώρα διαλογιστικές ιστορίες

Ύπνος, με διαλογιστικές ιστορίες

 

Έρευνα

Η ιατρική για τη θεραπεία της αϋπνίας εμφανίσθηκε στην Κίνα τη δεκαετία του '80. Πριν από τότε όλο αυτό θεωρείτο περιττό. Στη σημερινή Κίνα όμως οι διαταραχές του ύπνου είναι σύνηθες φαινόμενο και ευρέως συζητήσιμο. Μια έρευνα που διενήργησε η Επιτροπή ιατρικής για τον ύπνο της Ένωσης Κινέζων Ιατρών, ενόψει της 18ης Παγκόσμιας Ημέρας του Ύπνου,  δείχνει ότι πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού παγκοσμίως δεν κοιμάται καλά. Ειδικά οι νέοι Κινέζοι κοιμούνται ελάχιστα.

Περίπου το 75% των ατόμων κάτω των 30 χρόνων υποφέρουν από διαταραχές ύπνου λόγω κατάθλιψης, νευρικότητας και άγχους.

Η πίεση στην εργασία, η παχυσαρκία και η κακή διατροφή μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου.

Μία άλλη κύρια αιτία της αϋπνίας θεωρείται η χρήση των smartphones, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς οι οθόνες εκπέμπουν ένα μπλε φως που διεγείρει το οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε σημαντική μείωση της μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον ύπνο.

Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο από την αϋπνία, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης, οι προγραμματιστές πληροφορικής και οι επαγγελματίες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η Κινεζική Εταιρεία Έρευνας για τον Ύπνο δημοσίευσε πέρυσι μια έκθεση που δείχνει ότι το 93,8% των νέων Κινέζων περνούν πολύ ώρα online, πριν πάνε για ύπνο
Πηγή: Πρακτορείο

Πόσο όμορφο ειναι να προετοιμάζεις τον υπνο σου!(δεν το γνωριζα)Πόσο όμορφα ειναι στο σκοτάδι τωρα!Ευχαριστω Δημητρη και Ντανα!

 

 

Κάντε την προεγγραφή σας για το πρόγραμμα για να λαμβάνετε τρόπους για τη χαλάρωση και τον ύπνο εδώ

Η φυσική χαλάρωση για τον ύπνο λέγεται Διοξείδιο του Αζώτου

Όσο και αν σας ακούγεται περίεργο αν ψάξετε και να ρωτήστε τον γιατρός σας, το αρτηριακό διοξείδιο του αζώτου καθορίζει την ηρεμία του νευρικού συστήματος, τη διαστολή των αρτηριών και την οξυγόνωση του εγκεφάλου και των κυττάρων. Η πρακτική αναπνοής πριν από τον ύπνο θα σας βοηθήσει πολύ να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και πιο ξεκούραστα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Για τα μικρά και τα μεγάλα παιδιά

έχει ενδιαφέρον να διαβάσετε και να ακούσετε τις Ιστορίες φαντασίας με τα μάτια κλειστά εδώ

Το πιο απλό και σημαντικό πράγμα για τον ύπνο

https://youtu.be/_pDFFEse2u0

bottom of page