top of page

​Άλογα και θεραπεία, η μοναδική εμπειρία

Ίσως είναι o μοναδικός συνδυασμός που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο, δηλαδή η συνεύρεση  και συνεργασία ειδικοτήτων όπως αυτής της  νευρολογίας, ψυχολογίας, ψυχοθεραπείας, healing, ενσωματωμένες με άλογα θεραπευτές, παρουσιάσεις, βιωματικές ασκήσεις, διαλογισμούς, μουσικοθεραπεία, πνευματική καθοδήγηση, ενέργεια, φύση και αυτογνωσία.

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Ιππόλυση νομιμότατα, μια και η Dr  N. Μαρκογιάννη είναι κλινικός γιατρός. Με την επιλογή 1, μπορείτε να πάτε στο μοναδικό αυτό τόπο θεραπείας. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 694 5911405

"Το μάθημα που κάθε μέρα μαθαίνουμε από τα άλογα μας είναι το μάθημα της χωρίς ντροπή και λογοκρισία επαφής με το συναίσθημα μας είναι το μάθημα της καθαρής επικοινωνίας , είναι το μάθημα της συγκέντρωσης κάθε στιγμή στο παρόν με ευγνωμοσύνη για την Ζωή και τον χρόνο που μας παρέχεται.
Και το μεγαλύτερο μάθημα που μας διδάσκουν κάθε μέρα είναι ότι υπάρχει μέσα μας η αλήθεια της Σοφίας μας και οι λύσεις όλων των προβλημάτων μας (σκεπασμένες από άχρηστες πληροφορίες , περιοριστικές προδιαγραφές , παρερμηνείες , ντροπές , ανασφάλειες και αυτοαμφισβητησεις ) είναι μέσα μας όλες οι απαντήσεις και οι λύσεις.
Και αυτός ο ενδιάμεσος χρόνος ο καλυμμένος με φόβο και περιορισμούς είναι πολύτιμος για να έρθουμε σε επαφη με αυτό που τα άλογα βλέπουν μέσα μας."

Μαζί με τη Ιππόλυση έχουμε κάνει σειρά σεμιναρίων, δουλεύοντας σε όλα τα επίπεδα που απαρτίζουν το όλο, δηλαδή σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά βοηθάμε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν μια ολιστική εικόνα, κατανόηση και άρα  θεραπεία και γαλήνη."

Σκοπός δεν είναι άλλος από το να βοηθήσουμε τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στην αρμονία, στην ολότητα και στην ευτυχία.

 

Σε τούτη την ολιστική προσπάθεια φύση και επιστήμη, άλογα και άνθρωποι, ιατρική και "εναλλακτικά", η λογική της Δύσης και οι μύστες της Ανατολής ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Μια και η συνεύρεση της Softening and Healing με την Ιππόλυση δεν είναι πλέον εφικτή, τις επισκέψεις σας στα άλογα μπορείτε να τις συνδυάσετε με τα εξής σεμινάρια μέσω διαδικτύου:

Φόβος και κρίσεις

https://www.softeningandhealing.com/agxos-krisi-panikoy

 

Αναπνοή

https://www.softeningandhealing.com/i-anapnoi-apo-tin-arxi

 

Ξεκινώντας το διαλογισμό

https://www.softeningandhealing.com/dialogismos

 

Ενέργεια και Σώμα

https://www.softeningandhealing.com/energeiasoma

 

Η σχέση

https://www.softeningandhealing.com/boundaries-workshop

 

Και φυσικά όλα αυτά σε προσωπικό επίπεδο

https://www.softeningandhealing.com/face-to-face-heart-to-heart

Η ομορφιά με τα άλογα θεραπευτές στην Ιππόλυση

Η θεραπεία  με την βοήθεια των ιπποειδών είναι τόσο δημοφιλής που περισσότερα από 700 προγράμματα παγκοσμίως από ειδικούς έχουν πιστοποιηθεί μέσω του συστήματος EAGALA, που ξεκίνησε από τη Γιούτα στις ΗΠΑ έδω και 18 χρόνια.

 

Όντας ζώα - θηράματα, τα άλογα έχουν έντονα αναπτυγμένη την προσοχή και την διαίσθηση δηλαδή τη μη λεκτική συμπεριφορά σε συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτή τους η ευαισθησία τα βοηθά να παραμένουν ζωντανά στο φυσικό τους περιβάλλον και αυτή η ευαισθησία δρα ως καθρέφτης στους ανθρώπους κατά την διάρκεια της θεραπείας.

 

Τα άλογο έχει ένα επιπλέον όφελος, το μέγεθος του. Δεν μπορείς να σπρώξεις 700 κιλά ή να απειλήσεις ή να διατάξεις. Θα πρέπει να δουλέψεις μαζί το άλογο,  να βρεις έναν τρόπο να αναπτύξεις μια σχέση μαζί του. Τα περισσότερα θέματα της ζωής είναι οι σχέσεις, είτε με τους άλλους ή με τον εαυτό μας.

 

Σε αντίθεση με τη θεραπευτική ιππασία, επίσης γνωστή ως ιπποθεραπεία, η μεθόδος ΕAGALA με τη βοήθεια της ψυχοθεραπείας γίνεται στο έδαφος. Κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασης, το άτομο στη θεραπεία κάνεις παρατηρήσεις για τη συμπεριφορά του αλόγου, ή το δική του, και πώς σχετίζεται με τα προβλήματά του.

 

«Δεν είμαστε εκεί για να είμαστε οι ειδικοί. Πιστεύουμε ότι οι θεραπευόμενοι έχουν τις καλύτερες λύσεις για τον εαυτό τους, όταν  τους δοθεί η ευκαιρία να τις ανακαλύψουν. Παρέχουμε το χώρο όπου μπορούν να βρουν αυτό που πρέπει να κάνουν, τις αλλαγές μπορούν να κάνουν."

«Μαθαίνουμε ότι το τραύμα πραγματοποιείται τόσο στο σώμα όσο και τον εγκέφαλο, και άρα απλά να μιλάμε δεν είναι πάντα η πιο αποτελεσματική προσέγγιση. Πρέπει να συμμετάσχουν τόσο το σώμα μας όσο και το μυαλό μας, σε μια πιο πολυδιάστατη και ολιστική προσέγγιση: σωματική, ψυχική, συναισθηματική, πνευματική."

H Ιππόλυση βρίσκετε στο Μαραθώνα σχετικές πληροφορίες εδώ:
Χάρτης
https://goo.gl/maps/7s9BxYBjLsz


Η διέυθυνσή μας είναι: Λεωφόρος Πλαταιών 95, 190 07 Μαραθώνας, Ανατολική Αττική.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 694 5911405

 

Πηγή: Desert News, In depth

​Από τη θεωρία στην πράξη 

Softening and Healing και Ιππόλυση

Κατά καιρούς όλοι μας διαβάζουμε άρθρα ή βιβλία σχετικά με προβλήματα που μας απασχολούν. Η δική μας ταπεινή εμπειρία έχει δείξει ότι δεν μας λείπουν τα βιβλία, μήτε οι συμβουλές, αλλά οι έμπρακτοι τρόποι για να μπορέσει ο καθένας από εμάς να αρχίζει να δίνει λύση σε όποιο θέμα τον/την απασχολεί.

Αυτή ακριβώς είναι και η "μαγεία" - χωρίς να είναι κάτι μαγικό- στις συναντήσεις που κάνουμε στην Hippolysis - Ιππολυσις
Προσπαθούμε εκ πρώτης να σας εξηγήσουμε τι θα κάνουμε, ώστε να το κατανοήσετε και όχι απλά να το μιμηθείτε ή να το "υπακούσετε", και στην συνέχεια μοιραζόμαστε έμπρακτα πολύ απλές πρακτικές που μπορείτε να τις συνεχίσετε σπίτι σας.

Οι αλλαγές στη ζωή, δεν γίνονται εν ώρα κρίσεως ή τουλάχιστον δεν χρειάζεται να γίνονται σε τέτοιες στιγμές.

 

Μπορείτε κάλλιστα, να αφιερώστε πολύ λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, καθημερινά, έμπρακτα και όχι στη θεωρεία, και άρα να δυναμώσετε και να καλλιεργείστε με απλές ασκήσεις τις λύσεις για το θέμα που σας απασχολεί.


Τώρα, αν σε αυτό προσθέσετε και τη μοναδική διαδραστική εμπειρία που έχετε επί τόπου με τα υπέροχα άλογα μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τι σημαίνει αμεσότητα και "επί του πρακτέου".

Αν έχετε κουραστεί να διαβάζετε συμβουλές, είναι, ίσως ώρα, να δοκιμάστε απλά πράγματα που θα βοηθήσουν τη καθημερινότητά σας.
Μαζί με την Dr Niki Markogianni, την ομάδα της, τα θεραπευτικά άλογα, τους διαλογισμούς, τις τεχνικές και τους ήχους από τη Softening and Healing, είναι σίγουρο πως θα βιώσετε κάτι το μοναδικό και το πρωτόγνωρο.
Ωστόσο, αυτό θα το αποφασίσετε εσείς.

H ομάδα εθελοντών της Ιππόλυσης

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΚΟΣΜΟΣ

"Δημήτρη ευχαριστώ εσένα, τη Νίκη και την ..."Ιππόλυση" για την εμπειρία του Σαββάτου! Οι στιγμές δε με το άλογο που τρέχαμε πλάι πλάι θα μου μείνουν αξέχαστες μαζί με ό,τι ένιωθα...!!"

Thank you Dimitris, Niki and "Hippolysis for Saturday's experince! This  amazing moment when we  were running together with the horse  the one next to the other and I was feeling,  I will never forget...!!"

 

"Ευχαριστούμε για όλα!!! Είχαμε μια υπέροχη εμπειρία! Δεν εχω λόγια. Τα παιδιά πήραν ωραια μηνύματα, δύναμη, χαρά, μαγεία, αγάπη!!! Σας ευχαριστούμε κ σας στέλνουμε μία ζεστή αγκαλιά!! "

Self critism workshop, Αυτοκριτική 11/10/14

"We thank you for everything!!! We had a wonderful experience! No words to describe. The kids had very good messages, strength, joy, happiness, love!!! We thank you and we send you a warmth hug!!"

 

"σας, ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο σεμινάριο από τα καλύτερα της ζωής μου. Να είστε πάντα καλά και ευλογημένοι."

"thank you so much for the beautiful seminar, one oftje best semioniar of my life. Be always well and blessed"

 workshop Going with the flow, Σάββατο/ Sat 04/10/13

 

"Εισασταν υπεροχοι ολοι σας σας ευχαριστω παρα πολύ!!!!!!!!!!!!!"

"You were all fantastic thank so much!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!""... ευχαριστούμε! ήταν μοναδικά.."

"... we thank you! it was amazing..." 

workshop Dealing with Fear, Σάββατο/ Sat. 24/5/13

Στο σεμινάριο συμμετέχουν / Participants:
Dr Niki Markogianni, Neurologist-Psychiatrist, EAGALA certified
Danai Marneris, Veterinarian, EAGALA certified
Hrissa Baxevandi, Psychotherapist, EAGALA certified
Dana Meidan, Healer
Dimitris Kokkinias, Healer
Herd of Healing Horses 

Η Ιππολύση υιοθέτησε άλογα που δεν ήταν «χρήσιμα» πλέον, συχνά κακοποιημένα από ανθρώπους, τα οποία δεν είχαν δυνατότητα ζωής και  έδωσε λύση θεραπείας αποκατάστασης και φροντίδας σ’ αυτά τα άλογα που μπορούν να χαρούν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους μετά από την σκληρή εργασία που έχουν προσφέρει και ταυτόχρονα να βοηθούν τώρα τους ανθρώπους.Τα εκπαίδευσε και σήμερα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί θεραπευτές! Τα άλογα έχουν ιδιαίτερα υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και έτσι μπορούν να γίνουν καθρέφτης της ψυχής μας.Οι συνεδρίες αποτελούνται από ασκήσεις που εκτελεί ο άνθρωπος (χωρίς να ανεβαίνει) μαζί και δίπλα στο άλογο, πάντα υπό την καθοδήγηση επιστημονικού προσωπικού. 

Η εμπειρία είναι καθαρά βιωματική. Οι εκπαιδευόμενοι ανακαλύπτουν μόνοι τους τα υποσυνείδητα συναισθήματα, συμπεριφορές και σκέψεις που τους ακινητοποιούν και τους εμποδίζουν να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Η δουλειά με το άλογο μας επιτρέπει να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να ανακαλύψουμε τις θετικές δυνάμεις μέσα μας και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας.

Hippolysis has adopted horses that after hard work were no longer “useful” and had often been abused by humans, thus having no life prospects. By taking them in, training them and providing care for them, Hippolysis has given these horses the ability to enjoy the late years of their lives and simultaneously help humans, being especially effective therapists.

Due to the horses’ high level of emotional intelligence, they can essentially act as a mirror of the human soul.

Sessions are comprised of different exercises executed by the patients while being next to the horse, under the guidance of scientific staff.The process is clearly and purely experiential, as the patients discover on their own what their subconscious emotions behaviors and thoughts are, and which one of those are the ones that are acting as obstacles to them leading a “normal” life. Working with the horses helps the patients to overcome their fears, discover positive powers within them and restore trust and confidence in themselves.

Η μέθοδος EAGALA έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική σε παιδιά και ενήλικες, οικογένειες, ομάδες στελεχών επιχειρήσεων, σε όσους πάσχουν από διαταραχές συμπεριφοράς, σύνδρομο διάσπασης προσοχής, κατάχρηση ουσιών, διαταραχές διατροφής (ανορεξία-βουλιμία ),θέματα κακοποίησης, φοβίες, προβλήματα σχέσεων και επικοινωνίας.

Σ' αυτό το μαγικό μέρος θα μας βρείτε αρκετά Σάββατα όπου κάνουμε διαλογισμούς, Tibetan bowls group & private treatments, καθώς επίσης βοηθάμε  και στηρίζουμε  τα άλογα χρησιμοποιώντας το Ινδιάνικο τύμπανο, φωνητικά και τα Θιβετιανά μπολ.

The EAGALA method has been proven to be especially effective in children, adults, families, executive groups, people with behavioral disorders, attention deficit disorder (ADD or ADHD), substance abuse, eating disorders (anorexia / bulimia), people suffering from abuse issues, post-traumatic stress disorder, as well as general phobias and problems in relationships and communication.

You will find us many Saturdays at the blessed place, doing meditanions, Tibetan bowls group and private treatments as well supporting and treating the horses with Indian drums, vocals and Tibetan bowls

 

Η Διαδικασία

Οι συμμετέχοντες παίρνουν μέρος σε ασκήσεις -δραστηριότητες  δίπλα και μαζί με το/τα άλογα. H διαδικασία δεν περιλαμβάνει ίππευση. Οι συμμετέχοντες αλληλεπιδρούν με τα άλογα σε ασκήσεις εδάφους. Ανάλογα με τον στόχο του ατόμου ή της ομάδας οι δραστηριότητες ποικίλλουν. Μπορεί για παράδειγμα να ζητηθεί να περπατήσει ο συμμετέχων με το άλογο μέσα στο λαβύρινθο των ανασφαλειών ή των εμπειριών που τραυμάτισαν το παρελθόν του ώστε να μπορέσει να κατανοήσει, αποδεχτεί, παρηγορήσει, ξεπεράσει αυτά που τον κρατάνε δέσμιο. Μπορεί να ζητηθεί να διαπραγματευτεί μαζί με το άλογο εμπόδια που στη ζωή τον ακινητοποιούν, να ζητηθεί να «βγει» μαζί με το άλογο βοηθό του από το «κουτί» που έχει κολλήσει η ζωή του και η εξέλιξη του.

Ακαδημαϊκές έρευνες & Επιστημονικά άρθρα

Δείτε εδώ

 

Από την συνέντευξη της Dr.Νίκη Μαρκογιάννη

 

"Τα άλογα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες μάθησης μέσω της δράσης τους χωρίς κριτική, βοηθώντας στην αποκωδικοποίηση των συναισθημάτων.

Με αυτόν τον τρόπο καλλιεργείται η αυτοπεποίθηση και η διορατικότητα που προϋποθέτει η επίλυση απαιτητικών καταστάσεων στη ζωή. Με μέγεθός που δημιουργεί δέος, έχουν την ικανότητα να οδηγούν τους ανθρώπους στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους.»

 

Σε ποια άτομα απευθύνεστε; Σε ποιες ηλικίες;

«Σε άτομα όλων των ηλικιών που θέλουν να λύσουν προβλήματα, να βρουν και να μάθουν τις δυνατότητες τους, να απαλλαγούν από συμπτώματα, να απαλλάξουν και να …καθαρίσουν την ψυχή και την ζωή τους από δυσλειτουργικές «εγγραφές» και συνήθειες.

Η μέθοδος EAGALA απευθύνεται είτε σε ένα άτομο ή σε ζευγάρια, οικογένειες, μαθητικές ομάδες, αθλητικές ομάδες, ακόμη κι εργασιακές ομάδες. Γιατί μετά την κρίση που ξέσπασε ,πολλές εταιρείες κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην καινούργια αχαρτογράφητη (ακόμα) εποχή με παλιές μεθόδους εργασίας, συνεργασίας, ηγεσίας των εργασιακών ομάδων.

Κατάλαβαν ότι χρειάζονται καινούργιες προσεγγίσεις και άνοιγμα σε εναλλακτικές λύσεις. Άρχισαν να χρησιμοποιούν τα άλογα σαν δασκάλους και οδηγούς. Τα προγράμματα για εταιρείες είναι εξειδικευμένα ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εταιρίας.»

 

Ποια τα οφέλη και σε ποιες παθολογικές καταστάσεις επιδρούν θετικά;

«Η γνώση για την θεραπευτική επίδραση του αλόγου στον άνθρωπο υπήρχε από την αρχαιότητα και εξελίχθηκε στη διάρκεια των αιώνων. Όταν οι «καθιερωμένες» προσεγγίσεις απέτυχαν να βοηθήσουν να λυθούν διάφορα προβλήματα όπως το μετά-τραυματικό σύνδρομο, άρχισε η έρευνα γύρω από τα άλογα.

Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και η μέθοδος σήμερα εφαρμόζεται στην εκπαίδευση βοηθώντας σε μαθησιακές δυσκολίες αλλά και διευρύνοντας την ικανότητα του ανθρώπου να «μαθαίνει», στο δρόμο των προσωπικών του αναζητήσεων, και στην θεραπεία του (ψυχοθεραπεία).

Εκτός από το μετά-τραυματικό σύνδρομο, η κατάθλιψη, οι φοβίες, οι αγχώδεις διαταραχές , οι διατροφικές διαταραχές, οι εθισμοί, οι σεξουαλικές ανεπάρκειες και τα ψυχοσωματικά προβλήματα, βοηθούνται αποτελεσματικά από τα άλογα μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία της μεθόδου.

Θεωρείται επίσης η πιο αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή για τα προβλήματα εθισμών: στη Νότια Κορέα π.χ. λόγω της δυνατότητας της μεθόδου να θεραπεύει τον εθισμό από το διαδίκτυο σε μικρό χρονικό διάστημα, το κράτος ανοίγει συνεχώς νέα κέντρα για πρόληψη και θεραπεία αυτού του σύγχρονου προβλήματος.

Η βιωματική αυτή μέθοδος επιλέγεται γιατί, αξιοποιώντας τις εκ φύσεως θεραπευτικές ιδιότητες των ιπποειδών, προσφέρει σε σύντομο χρονικό διάστημα σημαντικά θεραπευτικά οφέλη σε ένα ευρύ φάσμα ανθρώπινων ζητημάτων, απευθυνόμενο σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.»

 

Πως γίνεται θεραπευτής ένα άλογο;

«Για να γίνουν Δάσκαλοι και Θεραπευτές χρειάζονται να έχουν και να αισθάνονται ελευθερία , ασφάλεια, και σεβασμό, που χρειάζεται εξάλλου οποιοσδήποτε θεραπευτής . Στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ , άλογα ταλαιπωρημένα, γερασμένα, βρίσκουν χώρο αγάπη, φροντίδα και ασφάλεια.

Ο χρόνος που θα χρειαστεί κάθε ένα για να νοιώσει ασφάλεια και να αποκτήσει την πρόθεση να βοηθήσει τους ανθρώπους, ποικίλει.

Στην μαθησιακή - θεραπευτική διαδικασία συμμετέχουν οι άνθρωποι ως συντονιστές σε ομάδα που αποτελείται από εξειδικευμένο ψυχίατρο - ψυχολόγο με εκπαίδευση και πιστοποίηση στη μέθοδο και εξειδικευμένο στα άλογα (equine specialist).

Επίσης στην ΙΠΠΟΛΥΣΗ έχουμε κτηνίατρο εξειδικευμένο στα άλογα και διπλωματούχο προπονητή ιππασίας , εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο στη μέθοδο ΕAGALA.»

Πότε βλέπει κάποιος αποτελέσματα;

«Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι η ψυχοθεραπεία, η μάθηση και η ανάπτυξη με τη βοήθεια ιπποειδών (μέθοδος EAGALA) έχει ιδιαίτερα υψηλή αποτελεσματικότητα σε σύντομο χρονικό διάστημα - για αυτό εντάσσεται και στις βραχείες ψυχοθεραπείες.

Οι θεραπευόμενοι δεν χρειάζεται να μιλήσουν με τους συντονιστές για τα θέματα τους , τα άλογα δεν προδώσανε ποτέ τα μυστικά κανενός, οπότε εξασφαλίζεται το «απόρρητο», για αυτούς που δεν θέλουν να μοιραστούν με άλλους το πρόβλημά τους και να το κρατήσουν για τον εαυτό τους.»

 

Πόσο διαρκεί μία συνεδρία;

«Ο χρόνος και η συχνότητα των επισκέψεων εξαρτάται από την κάθε περίπτωση . Συνήθως ένας κύκλος 6 επισκέψεων είναι επαρκής , άλλα όπως σε όλες τις θεραπείες, η διάρκεια , η συχνότητα και ο αριθμός των επισκέψεων διαφέρει από άτομο σε άτομο.».

bottom of page